Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно

...
 Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно
Коментари Харесай

Oстров Света Анастасия - българският Алкатраз

  Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море. Между 1945 и 1996 година импровизирано островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, сред нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е построен от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „ Света Анастасия “. За първи път островът е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век.

 Най-ранното човешко наличие е засвидетелствано през епохата на късната древност (IV-VI век). Доказателство за това е изобилният керамичен материал, открит при подводните изследвания, извършени през 1973 година Манастирът„ Света Анастасия Фармаколитрия ” (Лечителка) е единствената островна обител в България, част от която е непокътната до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, само че в този момент от тях има единствено археологически остатъци. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Манастирската черква, носеща името " Успение Богородично ", емалка, само че със постоянен каменен строеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата след това е превърната в олтар. Между него и по-късното уголемение на манастирската черква е ситуиран забележителният дървен иконостас от 1802 г.За строителство в края на XVIII в. приказва новоткритият при консервационна активност надпис, който свидетелства за построяването на каменна постройка през 1772 година В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох.

 В началото на 20–ти век островът се трансформира в нещо, като българският Алкатраз, а през 1925 година тук били затворени създателите на най-кървавия терористичен акт по това време в света – атентатът против софийската черква „ Св. Неделя “, проведен от Българска комунистическа партия. В него умират 213 души, измежду които и деца, ранени са над 500. Атентаторите обаче са разконспирирани, и изпратени на изгнание на острова. Тук са заточени 132-ма комунисти  и земеделци. На 29 юли 43-ма от арестантите съумяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава държавното управление да трансферира пандизчиите в бургаския полицейски сектор, а част от тях са освободени. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.

 Островът си има пазач – обруленият от морските ветрове стогодишен фар, издигнат на мястото на предходно навигационно оборудване. В продължение на дълги години стопаните му били единствените жители на скалистото късче земя, разпростиращо се на не повече от 8 декара. Фарът на острова бил построен от френска компания през 1889 година Той бил инсталиран върху стоманен дирек, повдигнат на 40 метра над морското ниво и при положително време светлината му се виждала от 10 благи. През 1912 година в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до през днешния ден. Той е разпален за пръв път на 13 юни 1914 година

 От 60-те до 80-те години на предишния век Островът става обичано място на креативната бохема на Бургас. Негов „ губернатор “ дълги години буразлии назовават огромния бургаски стихотворец Христо Фотев, който прекарвал огромна част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, дребен хотел, черква и пристан. Островът е прочут и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов " На дребния остров ” и " Островът ” на Камен Калев, с присъединяване на Летисия Каста. От 2001 година Света Анастасия е със статута на културно-историческа забележителност.

 Света Анастасия Фармаколитрия е измежду дребното жени-мъченици, почитани извънредно ревниво и с доста обич както от католическата, по този начин и от източноправославната черква. Анастасия е родена в Рим в благородническо семейство. Баща й Претестат бил сенатор, а майка й Фавста изповядвала християнството. Неин преподавател бил Хрисогон – също християнин, след това канонизиран. След гибелта на майка й, Анастасия била принудително омъжена за сенатора Помплий. За да резервира девството си, тя се престорила на неизличимо болна и не позволила непосредственост със брачна половинка си. Помплий подложил брачната половинка си на унижения и обиди. Но той скоро умрял - по време на една стихия корабът му потопен. Така Анастасия останала вдовица и почнала да употребява благосъстоянието си за облекчение на страданията на затворените в тъмниците християни. Тя почнала да пътува от град на град  и на всички места утешавала затворените си единоверци, лекувала ги, осигурявала им храна, а когато можела заплащала богато на тъмничарите за освобождението им. Постепенно тя изучила до най-големи тънкости лекарския поминък и станала именита лечителка. Затова била наречена „ Фармаколитрия ” – от гръцки„ избавителка от страданията ”.

 През тези години император Диоклециан подложил християните на най-голямото гонение в историята на църквата. По това време Анастасия била в провинция Илирик, в гр. Сирмиум. Една заран тя отишла както постоянно в пандиза и го заварила празен – предната нощ всички християни били избити. Тя се разплакала и по този начин за всички станало ясно, че е християнка. Незабавно я арестували и макар увещанията персонално на императора,Анастасия не се отрекла от християнската религия и била хвърлена в пандиза. В продължение на 60 дни била оставена без храна, само че все пак останала жива. Затова, дружно с още 121 пандизчии, тя била натоварена на транспортен съд, който бил съзнателно продънен. Благодарение на молитвите на Анастасия корабът не потопен и пандизчиите съумели да го докарат до най-близкия бряг. Когато схванал за поредниянеуспешен опит да бъде убита, шефът на Илирик разпоредил Анастасия да бъде разпъната сред четири стълба и да бъде изгорена жива. На 22 декември 304 година заповедта била изпълнена. Според църковното поверие Света Анастасия починала, само че тялото й останало неповредено от огъня. Паметта на светицата се уважава на 22 декември – в деня на мъченическата й гибел. 

 Остров Света Анастасия е затулен в тайнственост и за него се описват стотици митове и истории. В предишното, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от умрял корсар златно богатство. Монасите се затворили в островната черква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита стихия, която потопила пиратския транспортен съд. Неговите остатъци се вкаменили покрай брега на Острова, където могат да бъдат забелязани и през днешния ден. Освен Вкамененият пиратски транспортен съд, на Света Анастасия има още две скални формирания - Гъбата и Дракона. Някои хора настояват, че на Гъбата е бил заровен духовник. 

 Друга легенда споделя, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до крайбрежията на остров Света Анастасия.Случка от преди години приказва за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от доста висока отвесна канара и оцелява като по знамение... Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи доста секрети. До момента обаче те не са открити, защото входът им е бил доста добре замаскиран.

 Днес остров Света Анастасия предлага лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с достоверни бургаски ястия по остарели предписания … и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – Остров Света Анастасия. До там стигате с корабче, на което сте се качили от Морска гара - Бургас. До скоро това звучеше като приказка, само че от месец май 2014 година е част от бургаската действителност, с помощта на извоювания и изпълнен от Община Бургас план „ Културно-историческото завещание на о-в „ Света Анастасия “ и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Регионално развиване ”.

Инфо: www.anastasia-island.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР